U bent hier
Programma 2024
Een veilige gemeente
Eén van de belangrijkste kerntaken van de overheid en dus ook van de gemeente is het waarborgen en versterken van de veiligheid. Veiligheid is meer dan criminaliteit alleen. Het gaat ook over verkeersveiligheid, correcte handel, handhaving van vergunningen en regels. Onze gemeente ondervindt duidelijk de gevolgen van de nabijheid van Brussel. Het veiligheidsbeleid is grotendeels een burgemeestersbevoegdheid. Met een N-VA-burgemeester aan het roer, wordt veiligheid echt een prioriteit. In Asse, in Zellik… en elke andere deelgemeente, gehucht en wijk!
Realisaties van N-VA Asse:
- Er kwamen meer en strengere controles op potentiële illegale handel.
- Uitwerken van een streng uitbatingsreglement voor hinderlijke inrichtingen, om zo de wildgroei aan tweedehandsauto-verkopers, nachtwinkels e.a. tegen te gaan.
- Er werden in heel wat wijken buurtinformatienetwerken opgericht onder de vorm van WhatsApp-BIN-groepen.
- De zaak El Cigno (Zellik) werd na inbreuken en incidenten gesloten.
- Slimme camera’s om sluikstorters te betrappen.
- Wat verkeersveiligheid betreft werden verschillende ‘schoolroutes’ veiliger gemaakt door inrichting van veilige fietspaden, fietssuggestiestroken, fietsstraten en extra delen van de veilige fietssnelweg. Ook bij de aanleg van nieuwe wegen (Bloklaan-Muurveld-Hofveld, N9, Brusselsesteenweg-Vliegwezenlaan) werd sterk ingezet op de veiligheid voor de zwakke weggebruikers.
Dit wil N-VA Asse gaan doen:
- Opstarten van een vrijwilligerskorps.
- Beter betrekken van de burgers bij het veiligheidsbeleid via de BINs, actievere wijkagenten, gemeenschapswachten, een meer klantvriendelijke en toegankelijke politie en vlottere communicatie tussen alle partijen.
- Aantrekken extra politie-agenten en het aantal wijkagenten verhogen.
- Betere samenwerking uitbouwen tussen gemeenschapswachten en wijkagenten.
- Nauwere betrokkenheid van de wijkagenten in hun wijk creëren door een meer actieve rol en kleinere wijken per wijkagent.
- Nog beter samenwerken met naburige politiezones (TARL-Dilbeek).
- Scherper handhavingsbeleid en de laksheid en straffeloosheid bannen.
- Een duidelijker en krachtdadiger anti-drugsbeleid uitwerken en in de praktijk omzetten.
- Realiseren van een veilige fiets en voetgangersverbinding onder de N9 aan Asse station en de scholencampus in Walfergem.
Een Vlaamse gemeente
Waarom is een Vlaams beleid belangrijk?
Het Nederlands is de voertaal in onze gemeente. Om samen één hechte gemeenschap te vormen, is het om te beginnen nodig dat we dezelfde taal spreken. Hoe kunnen we samen initiatieven nemen rond milieu, cultuur, armoede… als we elkaar niet verstaan? Geen enkele partij betwist dan ook het Nederlandstalig karakter van Asse.
Meer en meer Assenaren hebben een andere thuistaal. Het is belangrijk dat zij veel kansen krijgen om in contact komen met Nederlands. Daarom willen we graag dat in het straatbeeld, maar ook in scholen, verenigingen, handelszaken en supermarkten zoveel mogelijk Nederlands gesproken worden. We vragen ook heel expliciet dat iedereen in onze gemeente Nederlands spreekt of Nederlands leert. Vlamingen schakelen te snel over op een andere taal. Daarmee helpen we onze nieuwe inwoners helemaal niet.
Realisaties van N-VA Asse:
- Via banners in het straatbeeld tonen we visueel dat Asse een Vlaamse gemeente is, op 11 juli accentueren we dat nog eens extra.
- Via een brief vragen we aan handelaars om ééntalig in het Nederlands te communiceren. Zo krijgt iedereen die Nederlands aan het leren is, meteen het juiste signaal.
- We organiseren taalspelen in Asse en Zellik, en ook taalkampen voor leerlingen met een taalachterstand.
- ‘Spreek Nederlands met mij’ is een actie waarbij anderstaligen vragen om hen in het Nederlands aan te spreken en niet over te schakelen op een andere taal.
- De gemeente hertaalt haar eigen communicatie in helder en duidelijk Nederlands, zo is die beter te verstaan voor iedereen.
- Systematische onthaalgesprekken zijn opgestart om de nieuwkomers wegwijs te maken in onze gemeente en hen het belang van een goede en snelle inburgering duidelijk te maken.
- Ontwikkelen van een eigentijdse onthaalmap met allerlei nuttige info.
- Opleiding voor ouders van Assesse leerlingen over de werking van het onderwijs.
- Nauwe samenwerking met vzw De Rand
- We bieden taallessen aan aan anderstalige nieuwkomers. Voorleesmomenten in de bibliotheek, macha’s, conversatie 1731, buddy-werking
Dit wil N-VA Asse gaan doen:
- We willen inzetten op een taalbad om de achterstand in te lopen en een succesvolle schoolcarrière uit te bouwen.
- De gemeente moet de scholen tevens ondersteunen in het organiseren van ouderklassen. De ouders spreken het engagement uit om Nederlands te leren.
- Ook pleiten wij om met de middenstand, beoefenaars van vrije beroepen en andere dienstenorganisaties (vb ziekenfondsen) samen afspraken te maken rond het taalgebruik.
- Uitbouw van een Nederlandstalig cultureel aanbod in Zellik.
- We centraliseren het aanbod Nederlandse lessen in een ‘Huis van het Nederlands’ op een aantrekkelijke en visuele locactie in de gemeente.
- Verder uitbreiden van de onthaalgesprekken met meer aandacht voor verwachtingen vanuit de gemeenschap en informatie over specifieke activiteiten voor nieuwkomers.
- Verder uitbreiden van het netwerk van de nieuwkomer-coaches
- Meer aandacht voor het actief inschakelen van nieuwe inwoners in het vrijwilligersnetwerk.
- Nederlandstaligen motiveren om Nederlands te blijven spreken.
Een financieel gezonde gemeente
De gemeente moet de tering naar de nering zetten. Als een goed huisvader letten we op de dagdagelijkste kosten? Zijn deze uitgaven nog wel nodig? Kunnen deze taken ook op een andere manier gebeuren of in samenwerking met verenigingen en organisaties uit onze gemeente. De opgebouwde schuldenberg willen we zeker niet meer laten groeien en dat geldt ook voor de belastingstarieven. Wel willen we via gas-boetes en retributies die dingen afremmen die we liever niet zien in onze gemeente. Zwerfvuil, snelheidsovertredingen, leegstand, …
Realisaties van N-VA Asse:
- Een besparing op politiek personeel door het bestuur van de gemeente en het autonoom gemeentebedrijf (AGA) te laten samenvallen.
- Het plafond op de leegstandstaks werd weggehaald, zo hebben eigenaars er alle belang bij om gebouwen niet ongebruikt te laten verloederen.
- Gas-boetes op sluikstorten en andere hinderlijke zaken.
- Taks op het verspreiden van papieren reclamefolders.
Dit wil N-VA Asse gaan doen:
- We willen opnieuw investeren in onze gebouwen en diensten. De school van Mollem en Relegem, de jeugdlokalen van KSA & Chiro Walfergem en Scouts Zellik en neen nieuw gebouw voor Spinibo en de speelpleinwerking op de benedencampus van Vijverbeek. Als het van ons afhangt realiseren we ook de heraanleg van het Kerkplein en Gemeenteplein.
- We willen een beter financieel inzicht bij alle gemeentelijke diensten en de bestuurders door ‘activiteit-gebaseerde kostenbepaling’ te gaan doen. Door die betere inzichten kunnen er meer verstandige beslissingen worden genomen. Door te gaan besparen op exploitatiekosten willen we de schuldgraad afbouwen maar toch nog ruimte hebben voor noodzakelijke investeringen.
Aangenaam wonen in onze gemeente
N-VA Asse heeft de ambitie om de regie van het woonbeleid in handen te nemen. We gebruiken de aanwezige middelen om een goeie sociale mix te verkrijgen en werken samen met de immo-sector om publiciteit enkel in het Nederlands en in Vlaanderen te maken. Wonen in eigen streek moet haalbaar en betaalbaar blijven. We willen de kwaliteit van de woningen in onze gemeente verhogen, eerder dan de kwantiteit. Ontwikkelaars zullen rekening moeten houden met de bezorgdheden van de gemeente. Het inwonersaantal kan niet ongebreideld stijgen, zeker niet als de bijhorende diensten (school, kinderopvang, sport, …) niet evenredig uitgebreid kunnen worden.
Realisaties van N-VA Asse:
- We ontwikkelden een visie rond sociaal wonen(2022) , deze werd overgemaakt aan de woonmaatschappijen, zodat ze hier rekening mee kunnen houden bij het realiseren van hun projecten.
- We pakten de leegstand aan door een leegstandtaks
- Door de uitbreiding van de woonwinkel werkten we aan de kwaliteit van woningen en konden we hier en daar de verloedering tegengaan en woning energiezuiniger maken.
- Er werden veel inspanningen gedaan om onze inwoners te informeren over alles wat bouwen en verbouwen betreft.
Dit wil N-VA Asse gaan doen:
- De gemeente moet meer regisseur worden van het woonbeleid, daartoe moet de oprichting van een autonoom gemeentebedrijf onderzocht worden dat strategische aankopen kan doen en strategische projecten kan realiseren. Zo kan woongelegenheid beter ingebed worden in voorzieningen voor onderwijs, handel en diensten.
- Hervorming van het reglement ivm verwaarloosde woningen. Zo worden onze buurten netter.
- Meer moet ingezet worden op de kwaliteit van woningen. Dit kan voor nieuwbouw d.m.v. een algemene bouwverordening, voor bestaande woningen (huurmarkt) door een veralgemeende verplichting van het conformiteitsattest.
- Taks op gebrek aan parkeerplaatsen verhogen tot de reële kostprijs van een bovengrondse parkeerplaats in openbaar domein.
- Betere samenwerking met de sociale woonmaatschappijen en hier de nodige druk opvoeren
- Wanneer mensen gebruik kunnen maken van een sociale woning, actief controle uitvoeren op eventuele buitenlandse eigendommen
- Verplicht conformiteitsattest : een officieel document dat de gemeente aflevert en dat aantoont dat de huurwoningen minstens aan de minimale normen van veiligheid, gezondheid en woonkwaliteit voldoen.
Zorgen voor elkaar in Asse
Iedereen hoort erbij, iedereen draagt zijn steentje bij: jonge gezinnen, nieuwe inwoners, ouderen en jongeren, mensen met en zonder beperking. Een sterke gemeente betekent een sterke gemeenschap. We helpen elkaar en de gemeente ondersteunt wie het moeilijk heeft. Ook u, als burger, kan hier een stukje bij helpen. Een echt sociaal beleid is een beleid van onderuit. Iedereen heeft recht op sociale grondrechten, daarvoor werken we samen met alle andere actoren. We werken proactief en outreachend. We kiezen resoluut voor inclusie. Iedereen kan en moet, in de mate van het mogelijke, kunnen deelnemen aan onze maatschappij. Een sterke sociale reflex zien we graag terug in diverse beleidsdomeinen.
We willen een verhaal schrijven van kansen geven en grijpen, van rechten en plichten, en van niet naast maar mét elkaar leven.
Succesvol ondernemen in Asse
De ondernemer is de basis van onze economie. Hij zorgt voor werkgelegenheid, voor inkomsten en voor veel leven in de brouwerij. Een aantrekkelijke handelskern is meer dan ooit een troef voor de gemeente. We willen graag gaan voor meer lokaal: Lokaal winkelen en lokaal produceren. We zijn fier op onze ondernemers en onze middenstand. De gemeente Asse moet maximaal samenwerken met onze eigen winkeliers, landbouwers en bedrijven.
Realisaties van N-VA Asse:
- Sterke aandacht voor lokale producten via het ‘Klasse van Asse’-project
- Een nieuw detailhandelsplan, zodat de regels voor ondernemers duidelijker zijn.
- Aanstellen van een parkmananger voor de verschillende bedrijvenzones uit onze gemeente.
- We stelden een streng reglement op voor het bekomen van een vergunning voor met betrekking tot autohandelaars en hinderlijke inrichtingen zoals autohandelaars, nachtclubs, discotheken, nachtwinkels e.d.
- We konden de adviesraad lokale economie uitbreiden en betrekken bij grotere projecten (vb Hopmarkt)
- We zorgden voor verschillende positieve acties en activiteiten in functie van de handelaars en horeca gedurende het hele jaar
- Aangename aankleding van onze handelskernen
- Betere communicatie tussen gemeente en lokale handelaars
- Focus op handhaving van malafide handelaars
- We verhoogden de leegstandsheffing op handelspanden.
Dit wil N-VA Asse gaan doen:
- We willen leegstaande panden in handelskernen aantrekkelijker maken naar de buitenwereld.
- Actief ondernemers aantrekken voor onze kernen.
Asse, een gemeente vol engagement
Asse zou nooit zo leuk zijn zonder al die geëngageerde Assenaren. Talrijke vrijwilligers zorgen voor veel sfeer en professionaliteit in onze sportclubs. Onze jeugdbewegingen draaien op enthousiaste leidingsploegen. In onze culturele verenigingen zijn tientallen vrijwilligers actief als bestuurder of medewerker. De diensten van de gemeente en het cultuurcentrum vullen de leemtes in, die door vrijwilligers moeilijk te realiseren zijn. Maar de eerste taak van de gemeente is natuurlijk het ondersteunen, flankeren en regisseren van het vrijetijdsbeleid.
Realisaties van N-VA Asse:
- Asse werd een erkende ‘Kindvriendelijke Gemeente’
- We werkten een speelweefselplan uit met langetermijnvisies op grote en kleine speelmogelijkheden in de hele gemeente.
- We vernieuwden de speelpleintjes Meiveld in Relegem en centrum Kobbegem en maakten er aangename speelplekken van.
- Samen met de nieuwbouw voor de school van Krokegem, pakten we ook de buitenruimte aan. Voortaan heeft Krokegem een fijn speelplein waar naast de school en Chiro KKOS ook alle kinderen uit de buurt terecht kunnen.
- We legden in Zellik een grote gemeentetuin aan. Daar kan aan sport, spel en natuurbeleving gedaan worden. Ideaal voor jongeren die thuis geen speelgelegenheid hebben en zo toch voldoende kunnen bewegen en gewoon fijn samen kunnen spelen.
- We realiseerden een nieuwe lokalen voor Chiro Zellik en het Zellikse jeugdhuis Mix-up.
- Door het aantrekken van 1 vaste beveiligingsfirma maakten we Assese fuiven veiliger.
- We zorgden samen met de jeugdraad voor een aangepast en meer bijdetijds subsidieëringsreglement voor jeugdbewegingen en jeugdhuizen.
- We zorgden dat jongerenwerkers een actieve werking uitbouwden in ‘hotspots’ van hangjongeren in centrum-Asse en Zellik.
- We organiseerden een jongerenbevraging met ruime deelname en zorgden dat voortaan alles wat jongeren aangaat heel herkenbaar is via het JONK-label.
- We zorgden voor een goede ondersteuning van de werking van de jeugdraad en voor een financiële ondersteuning van initiatieven en evenementen via een specifieke ‘corona-steun’.
- Tot tevredenheid van de Walfergemse buren verhuisden we de Assese speelpleinwerking naar site Vijverbeek. Daar kunnen kinderen ongestoord in een mooie en groene omgeving hun vakantie doorbrengen begeleid door een enthousiaste groep van jeugdbegeleiders.
- We kochten ‘benedencampus Vijverbeek’ aan met het oog op realisatie van een nieuwbouw voor Spinibo en de speelpleinwerking (maar ook openbaar groen en een stadsrandparking).
- Via de invoering van de UITpas voor jongerenactiviteiten zettenzette we de een extra stap om meer kwetsbare jongeren te laten genieten van een fijne vrije tijd.
Dit wil N-VA Asse gaan doen:
- Oprichting nieuwbouw voor Spinibo en speelpleinwerking op de benedencampus Vijverbeek met een gedeeld gebruik en wisselwerking met de lokale scholen.
- Oprichting nieuwe lokalen voor Chiro Walfergem en KSA Walfergem met gedeeld gebruik met de lokale school.
- Een opwaardering van de chalet van Scouts Zellik, uitbreiden ruimte voor Scouts Asse
- Verder inzetten op oefenkansen Nederlands voor scholieren.
- Jeugdverenigingen beter waarderen voor hun belangrijke rol in onze gemeenschap, inclusief een betere financiële ondersteuning.
- Een ruim aanbod aan relevante opleidingen aanbieden aan de actieve begeleiders van de jeugdbewegingen
- Asse als ‘kindvriendelijke gemeente’ verder uitbouwen.
- Veilige straten en pleinen en ruimte om te spelen op het openbaar domein.
- Ruimte voor speelbossen en speelterreinen.
Cultuur
Cultuur is bij uitstek het middel om mensen te verenigen. Het gemeentelijk CC bouwde een mooie reputatie op, maar er zijn ook tal van creatieve en geëngageerde burgers die graag hun steentje bijdragen. Het is dan ook belangrijk dat zij een plaats kunnen krijgen in het cultuurcentrum. Creativiteit uitlokken is belangrijker dan ze aan te bieden. De vele talenten en (semi-)professionele kunstenaars en organisaties laten onze gemeente schitteren. Deze Klasse van Asse willen we graag verder ondersteunen.
Realisaties van N-VA Asse:
- Invoering van de UITpas om het vrijetijdsaanbod toegankelijker te maken.
- Meer aandacht voor lokale verenigingen en lokaal talent via ‘Klasse van Asse’.
- Financieel ondersteunen van harmonie De Gilde en Kleinkunstcentrum ‘t Smiske in verhouding met hun prestaties voor en samenwerking met kunstenacademie KunstAs.
- Voorzien van een repetitieruimte, eigen clublokaal en berging voor harmonie Sint-Cecilia in de kunstencampus.
- Oprichting etentjeszaal in het centrum van Asse als onderdeel van de kunstencampus.
- Oprichting van de nieuwe Vrijetijdssite ‘t Gezel met ruimte voor ontmoeting, plaats voor verenigingen in de podiumzaal of één na de andere polyvalente ruimtes, mogelijkheid om etentjes te geven, een nieuwe bibliotheek.
- Door de invoering van de UITpas maken we het vrijetijdsaanbod toegankelijker voor kwetsbare groepen.
Sport
Sport levert een belangrijke bijdrage aan de gezondheid en de samenhorigheid. Wij willen graag zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen. Iedereen op zijn eigen niveau. De gemeente moet daarin een stimulerende factor zijn, maar moet vooral onze sportverenigingen laten floreren.
Realisaties van N-VA Asse:
- Padel in concessie op Asphaltco
- Aanleg kunstgrasveld Relegem
- Voorzien van buitensport-mogelijkheden op Asphaltco, Boekfos en in de gemeentetuin Zellik
Dit wil N-VA Asse gaan doen:
- Organiseren van sport activiteiten tijdens de buitenschoolse opvang
- Extra loopomlopen bewegwijzeren en promoten (ook langere >15km)
Onderwijs
Voor N-VA Asse zijn de scholen een wezenlijk onderdeel van hun wijk of deelgemeente. Dat kan door hun infrastructuur open te stellen voor naschoolse activiteiten. Zo kunnen initiatieven als Sport na School, maar ook culturele initiatieven of taallessen er plaatsvinden. Bij nieuwbouwprojecten of verbouwingen van scholen moet in die richting gedacht worden. Dat kan o.a. door delen van de school apart toegankelijk te maken.
De ouders zijn de belangrijkste partners van de scholen in de opvoeding en ontwikkeling van de kinderen. ‘Je kind naar school sturen’ is dan ook een engagement. Wij moeten alle ouders erop wijzen dat zij ook een belangrijke verantwoordelijkheid dragen naar de school toe. Voorbeelden zijn: op tijd komen, deelnemen aan activiteiten van de school, aanwezigheid op oudercontacten, hun kinderen voldoende oefenkansen Nederlands geven, zelf Nederlands leren,… Kortom, de kinderen steunen in geslaagde schoolloopbaan en de school waarderen in haar belangrijke taak.
Realisaties van N-VA Asse:
- Samenvoeging van GBS De Schatkist en GBS De Springplank en verhuis naar een nieuwbouw in Krokegem en hernoemd tot STERK. Hierbij werd ook een capaciteitsuitbreiding gerealiseerd waardoor meer kinderen een plaatsje hebben in het Asse onderwijs.
- Nieuwbouw GLS De Regenboog in Zellik met capaciteitsuitbreididing tot 80 leerlingen per geboortejaar.
- Samenwerking met het vrij onderwijs om zo ook de capaciteit van het kleuteronderwijs in Zellik te verhogen.
- Realiseren van het Brooddoosnodig-project gericht op kinderarmoede en gezonde voeding.
- Het vijfsterrenproject in alle scholen van de gemeente met specifieke aandacht voor het Nederlands, op tijd komen, respect, veiligheid en minder afval.
- Aandacht voor ‘klasse van Asse’ (lokaal talent) in onze scholen.
- Focus op taalondersteuning via diverse initiatieven.
- Uitbreiden van het aantal fietsstraten en veiligere fietsinfrastructuur op weg naar de verschillende scholen.
- Nieuwbouw, nieuwe naam en logo en vernieuwde visie voor Kunstenacademie ‘KunstAs’.
- Erkenning van initiatief en kwaliteit van aanvullend kunstopleidingsaanbod via samenwerkingsovereenkomst met ‘t Smiske en De Gilde.
- Uitbouw van de gemeentelijke dienst Onderwijs om zo de scholen een betere ondersteuning en een breder flankerend onderwijsbeleid te kunnen voeren.
- Organisatie van een bedankingsavond voor alle leerkrachten actief in onze gemeente.
Dit wil N-VA Asse gaan doen:
- Nieuwe gebouwen voor zowel de kleuterschool als de lagere school van Mollem met een voldoende ruime sportzaal en refter die beiden ook door de Mollemse verenigingen kunnen worden gebruikt.
- Vervanging van aftandse containers in de school van Walfergem en dubbel gebruik realiseren van een aantal lokalen in een nieuwbouw van KSA en Chiro Walfergem
- Inrichten van OKAN-klassen in de lokale middelbare scholen
- Oprichten van een afdeling musical in kunstenacademie KunstAs
- Uitbreiden van het aantal verenigingen die als cultuurpartner instappen in de alternatieve leercontext van de kunstenacademie
- Samen met andere onderwijsnetten zorgen voor voldoende schoolcapaciteit en de organisatie van onderwijs voor kinderen met specifieke zorgnoden om zo heel wat kinderen een te lange dagelijkse busrit te besparen.
- Ouders willen we motiveren om betrokken te zijn bij de schoolcarrière van hun kinderen. Daarbij hoort uiteraard ook dat ze de schooltaal leren. De schoolpoort is de ideale oefenkans Nederlands.
Milieu
Het ongebreideld verkavelen is één van de oorzaken van vele problemen van vandaag. Het verlies van open ruimte, waterhuishouding, mobiliteit. We streven naar kernversterking en verdichting. De gemeente moet een grondbank oprichten (via AGA) waarmee eigen gronden kunnen geruild worden. Bij verkavelingen moet er aandacht komen voor waterdoorlaatbaarheid en voldoende groene (gemeenschaps)ruimten.
Groene Trage wegen leren ons de natuur kennen, maar zijn ook een nieuw element in het kader van duurzame mobiliteit. Inwoners moeten betrokken worden bij het onderhoud van deze wegen.
Realisaties van N-VA Asse:
- Handhaving is aangepakt, een samenwerking met haviland helpt de gemeente bij het opvolgen van milieu en bouwovertredingen. Er is nog veel werk aan de winkel …
- Intensivering van het sanctioneren van sluikstorters (aantal uitgeschreven gas-boetes is gestegen).
- Een deel van het Kravaalbos kon aangekocht worden en publiek toegankelijk gemaakt worden.
Dit wil N-VA Asse gaan doen:
- Aankoop extra camera's sluikstort
- Boetes flink verhogen voor wie voor sluikstort betrapt wordt (Eigenlijk moeten de boetes dezelfde zijn dan in het B.H.G)
- De vuilniszakken moeten correct (tijdstip) aangeboden worden(d.w.z. niet te vroeg zoals bij voorbeeld 1 dag of 2 dagen ervoor en als zij niet opgehaald dan moeten ze terug binnen)
- Nieuwe openbare beplanting moeten beschermd worden. Schaden moet bestraft worden
- Gemeente verder vergroenen (zie tegelwippen campagne; grind vervangen door groen op voetpaden (bv: Quiriniusstraat, Kerklaan tussen Quiriniusstraat en Louis De Bondstraat, voortuinen beschermen?? (met focus op meergezinswoningen voor stadskern Asse en dorpskern Zellik ?)...
Openbare ruimte
Het centrum van Asse, maar ook de kernen van de deelgemeenten hebben als hoofdtaak: ontmoetingsruimte en moeten daartoe ingericht worden. We willen aangename pleinen en straten creëren waar koning auto een deel van zijn plaats ter beschikking stelt van wandelaars en fietsers. We willen dat ook accentueren met meer groen in de straten en de pleinen in te richten als ontmoetingsplaats met banken en bomen. Dat deze ontmoetingsplaatsen, maar ook alle andere gemeentelijke infrastructuur maximaal toegankelijk moet zijn voor rolstoelgebruikers, kinderkoetsen, … spreekt voor zich.
Realisaties van N-VA Asse:
- Heraanleg Muurveld/Bloklaan/Hofveld
- Heraanleg Brusselsesteenweg en Vliegwezenlaan Zellik
- Aankoop Kravaalbos
- Verdere aanleg van de OMA-B fietssnelweg
- Meer aandacht voor zwakke weggebruiker bij de heraanleg van N9
- Nieuwe fietspaden Edingsesteenweg
- Trage doorsteek Gildehof
- Herinrichting schoolomgeving Sint-Martinus Middenschool
Dit wil N-VA Asse gaan doen:
- Heraanleg Kerkplein
- Vergroening Gemeenteplein, na realisatie van ondergrondse parking.
- Uitbreiding trage wegennet, met medewerking van burgers als peter of meter.
- Door slimmere inrichting van wegen deze veiliger maken.
- Lokale dorpspleinen aangenamer inrichten
Mobiliteit
N-VA steunt het STOP-principe. Dat wil zeggen dat een beleid erop gericht is om mensen te overtuigen in de eerste plaats te voet te gaan voor korte verplaatsingen. Als dat niet mogelijk is, eerst de fiets of het openbaar vervoer te overwegen en tenslotte pas over te gn tot het gebruik van de wagen.
Het autoverkeer stremt en we staan met z’n allen vast in de file. Toch vinden we het belangrijk dat alle diensten in onze gemeente vlot bereikbaar zijn, ook met de wagen. Net daarom is het belangrijk om de beperkte ruimte op de weg te laten benutten door die gebruikers die geen alternatief hebben.
Binnen de dorpscentra moeten we beschikken over kwalitatieve voetpaden. Tussen de kernen en vooral in de buurt van de scholen moeten we inzetten op goede en zoveel mogelijk afgescheiden fietspaden. Onvermijdelijk heeft dit hier en daar gevolgen voor het autoverkeer, de maatregelen moeten zo min mogelijk gevolgen hebben voor de automobiliteit. Dit beleid moet kracht bijgezet worden door voldoende plaats te voorzien voor fietsenstallingen. Wij verwachten van grotere werkgevers een mobiliteitsplan waarin zij moeten aantonen ernaar te streven om zoveel mogelijk werknemers met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te laten komen. Dit geldt uiteraard ook voor bedrijven in de industrieparken, maar evenzeer voor het gemeentepersoneel en het ziekenhuis.
Realisaties van N-VA Asse:
- Aanpassen schoolomgevingen in functie van de zwakke weggebruikers
- Informatieborden
- Verdere ontwikkeling van OMA-B route
- Uitbouw van fietsstraten en woonerf-omgevingen
- Oplaadpunten voor elektrische wagens op openbare parking
- Parking station
- Veilig herinrichten van Muurveld- Bloklaan, Brusselsesteenweg Zellik, Brusselsesteenweg Walfergem
- Heraanleg fietspaden Edingsesteenweg
- Promoten van fietsbeleid via speerpunt ‘Koning Fiets’
- Fietsleasing voor gemeentepersoneel
Dit wil N-VA Asse gaan doen:
- Grondige evaluatie zone 30
- Onderzoek maatregelen sluipverkeer, onder andere in Asbeek en Relegem
- Snelle realisatie van de rondweg
- Nog meer aandacht voor veilige schoolomgevingen.
- Voldoende parkeergelegenheid in de nabijheid van de handelscentra.
- Versnelde aanleg fietssnelwegen naar Dendermonde, Aalst
- Vlotte doorstroming door het rationaliseren van conflictpunten.
- Actieve promotie van het STOP-principe en modale shift.
Ruimtelijke ordening
We willen onze gemeente op orde zetten op het gebied van ruimtelijk beleid. Vanuit het verleden slepen we lintbebouwing, baanwinkels en uitbreiding (ipv inbreiding) met ons mee. Al teveel ruimte werd verkaveld, hetzij voor bewoning, hetzij voor industrie. Dat leidde ook tot een toename van de bevolking. De toename gaat zo snel dat onze gemeente niet kan volgen. Scholen, sportclubs, jeugdbewegingen zijn volzet.
Kwaliteit van de open ruimte moet voorop staan. We hebben nood aan duidelijkheid in onze open ruimte. We moeten streven naar kernverdichting, waarbij er voor nieuwe woningen op gelet wordt dat de bewoners op wandelafstand kunnen beroep doen op alle diensten van de gemeente en handel.
Realisaties van N-VA Asse:
- Het handhavingsbeleid werd – via de intercommunale Haviland – nu structureel aangepakt. Bouwovertreders worden daadwerkelijk gesanctioneerd.
- Een bouwtaks werd ingevoerd.
- Strategische gronden werden aangekocht (bisdomsite, Vijverbeek, Kravaal)
Dit wil N-VA Asse gaan doen:
- Via een grondenbank kunnen waardevolle percelen geruild worden om ze te vrijwaren van bebouwing.
- Een autonoom investeringsbedrijf in eigen regie ontwikkelingen doe met het oog op een maatschappelijke meerwaarde.