U bent hier
Gemeenteraad Asse gaat voor betere splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde
Enkele jaren geleden stond BHV midden de nationale politieke agenda. De zesde staatshervorming moest het probleem bij de wortel uitroeien. N-VA waarschuwde van bij het begin dat de regeling voor het gerecht veel tekortkomingen vertoonde. Men koos er voor om Halle-Vilvoorde (met dus ook Asse) niet te beschouwen als een deel van Vlaanderen en dus te voorzien van een normale Nederlandstalige rechtbank. In plaats daarvan richtte men in Brussel 2 rechtbanken op, een Nederlandstalige en een Franstalige, met elk rechtsbevoegdheid in onze regio.
Wie verdacht wordt van een misdrijf kan dus blijven kiezen voor 2 verschillende rechtbanken. Na enkele jaren blijkt uit de feiten dat die twee verschillende rechtbanken er verschillende normen en waarden op nahouden. Het lijkt er sterk op dat men via de Franstalige rechtbanken kan rekenen op mildere straffen. Een situatie die op z’n zachtst gezegd niet eerlijk aanvoelt, maar ook niet goedkoop is en die niet praktisch werkbaar blijkt. Het parket (in Asse) en de rechtszaal (Poelaertplein) liggen een heel eind uit elkaar. Verdachten moeten daardoor onnodig veel vervoerd worden van het één naar het andere adres.
“In de provincieraad bleek dat de traditionele partijen bereid waren het geweer van schouder te veranderen. Ze stemden een motie die er voor pleit om de regeling uit de zesde staatshervorming te herzien”, aldus Asses N-VA-provincieraadslid Joris Van den Cruijce “Dit signaal kan de nationale politiek niet ontgaan. Ook de gerechtelijke wereld klaagt met de regelmaat van de klok de situatie aan”.
Peter Verbiest, N-VA fractieleider in de gemeenteraad van Asse vult aan: “Door de kwestie op de gemeenteraad van Asse te bespreken, geven we een signaal aan de naburige gemeenten. Een meerderheid van de Assesse gemeenteraadsleden ondertekenden de door ons voorgestelde motie. Als dit ook in andere gemeente gebeurt, komt de kwestie zeker terug op de nationale agenda.”
Joris Van Den Cruijce