‘JONK en veel te zeggen’ wint de Athena-prijs voor lokale burgerparticipatie

Op 25 september 2024

De gemeente Asse zet met ‘JONK en veel te zeggen’ sterk in op participatie met kinderen en jongeren. Het gemeentebestuur ontvangt daarvoor de allereerste Athena-prijs voor lokale burgerparticipatie.

 

Als onderdeel van een traject naar een kindvriendelijke gemeente, organiseerde Asse onder de noemer 'JONK en veel te zeggen' een brede bevraging bij de kinderen en jongeren. Dit om te weten wat zij denken over verschillende thema's zoals vrije tijd, mobiliteit, wonen, veiligheid, onderwijs en je goed in je vel voelen, … en welke ideeën ze hebben om van Asse een (nog) fijne(re) plek te kunnen maken. Via een chatbot konden kinderen en jongeren op een interactieve manier aangeven wat zij belangrijk vinden. Een intensieve samenwerking met de scholen leverde een hoge respons op: maar liefst 1.653 kinderen en jongeren tussen 8 en 18 jaar gaven hun mening over Asse.

In een volgende fase werden de resultaten van de bevraging besproken in focusgroepen. Daarna volgde nog een belevingsonderzoek: diepte-interviews met zo’n 200 kinderen en jongeren op verschillende locaties over de thema’s publieke ruimte, vrije tijd en welzijn. Van daaruit ontwikkelde het bestuur een visie en strategie voor een kindvriendelijk Asse.

 

Schepen van Jeugd, Johan De Rop: “participatie vinden we belangrijk in Asse. We doen dat doelbewust wanneer de mening van de burgers er echt toe doet. Het hele project rond ‘Kind- en jeugdvriendelijke gemeente’ had zowel input als betrokkenheid van jongeren hard nodig. Daar hebben we met het JONK-traject sterk op ingezet. ‘JONK en veel te zeggen’… is dan ook geen lege doos gebleven. Ze werd gevuld door velen. Deze erkenning is er dan ook voor alle jongeren, alle scholen, alle ouders, alle verenigingen en alle gemeentelijke ambtenaren die hier aan hebben meegewerkt. Dikke dankjewel en proficiat!”

 

De Athena-prijs is een initiatief van G1000, De Wakkere Burger en Citoyenneté&Participation. Met de trofee willen ze projecten belonen die zich onderscheiden door hun inclusieve, innovatieve aanpak en tastbare impact op het terrein. Asse mag zich de gelukkige winnaar prijzen in de categorie steden en gemeenten met 15.000 tot 45.000 inwoners.

“Als bestuur leveren we heel wat inspanningen om onze inwoners bij het beleid te betrekken. Ook deze legislatuur organiseerden we verschillende bevragingen en infomomenten over diverse thema’s. Nieuw is dat we de voorbije jaren extra hebben ingezet op onze jongste inwoners. We beslissen nog te vaak in hun plaats, met de beste bedoelingen, terwijl ze evengoed expert zijn van hun eigen leefomgeving. Dat is soms wat experimenteren en het is fijn dat we daarvoor erkenning krijgen”, zo stelt burgemeester Koen Van Elsen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is