WAAR KOMT DE NIEUWE KUNSTENACADEMIE?

Op 30 maart 2017, over deze onderwerpen: oplossingen

De kunstenacademie van Asse heeft een rijke traditie. N-VA Asse wil absoluut dat de academie zich verder kan ontplooien en dat kan best door de tekenacademie en de muziekacademie ook geografisch samen te brengen op éénzelfde campus.

 

De meerderheid lonkt daarvoor naar de Asphaltco-site. N-VA vraagt zich af of de mogelijkheid wel goed onderzocht is om de muziekschool op de huidige locatie te laten verder evolueren in een nieuwbouw en een grondig gerenoveerd gebouw. De nabijheid van de scholen uit het centrum zorgt er voor dat de leerlingen vrij eenvoudig vanuit de school de academie te voet kunnen bereiken. Een kunstenacademie in het centrum nodigt de bezoekers of ouders ook uit om hun bezoek aan de muziekschool te koppelen aan een bibliotheekbezoek, te winkelen of een bezoek te brengen aan de plaatselijke horeca. Een duwtje in de rug dat de middenstand zeker kan gebruiken.

 

Ten slotte daagt N-VA de huidige meerderheid uit om een herlocalisatie van de kunstenacademie ook te koppelen aan een herinrichting van de Hopmarkt. Nu het meer en meer duidelijk wordt dat een grootschalig woonproject met ondergrondse parking niet haalbaar is, ligt de weg breed open om na te denken om een meer kleinschalig project te realiseren met diensten die het centrum echt aantrekkelijker maken. De oude brandweerkazerne en zaal ’t Smis bieden meer dan genoeg ruimte om een moderne kunstenacademie in onder te brengen.

 

De meerderheid heeft een dergelijke oefening niet gemaakt. Op de vraag of er al een deftige behoeftenstudie werd gemaakt, over hoeveel lokalen er nodig zijn en welk type lokalen precies, kwam geen duidelijk antwoord.

 

In ieder geval wordt er door de huidige bestuursploeg geopteerd om de speelpleinwerking tijdens de schoolvakanties te organiseren op de Asphaltco-site, deels in dezelfde gebouwen als de kunstacademie. Gelet op de burenhinder die de speelpleinwerking op de Boekfos teweeg brengt, dient er immers een alternatieve locatie gezocht. Door de combinatie van beide functies worden de locaties in het centrum (Neerstraat en Hopmarkt) voor een nieuwe kunstenacademie buiten spel gezet en kan men blijkbaar niet anders dan naar de Asphalco te verhuizen.

 

N-VA kan zich vinden in deze keuze om de beide functies, academie en speelpleinwerking in een zelfde gebouw onder te brengen. Ook de keuze voor Asphaltco-site is gelet op het samengaan van functies niet onlogisch. Het alternatief van de Hopmarkt, eventueel aangevuld met de site op de Neerstraat is evenmin onlogisch, maar blijkbaar niet onderzocht.

Toch wil N-VA waarschuwen dat het wel zeer druk wordt op de Asphaltco-site. De brandweer en het jeugdcentrum kregen er al een nieuwe stek, binnenkort komt daar volgens de plannen van het gemeentebestuur nog een onderkomen voor de academie/speelpleinwerking en het parket, annex Vredegerecht bij. En ook de diensten van FOD Financiën en De Lijn hebben hun oog laten vallen op de Asphaltco-site. Zoveel activiteit en ook onvermijdelijk verkeer langs de rondweg is (mogelijk) om problemen vragen. Ook wordt zo de open ruimte in onze gemeente verder aangetast.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is