Vlaams beleid

Op 26 juni 2017, over deze onderwerpen: Interpellaties

TOEGEVOEGD AGENDAPUNT AAN DE GEMEENTERAAD VAN JUNI 2017

Vlaams beleid

Asse is een gemeente in Vlaams-Brabant en hier dient onze Vlaamse taal dan ook gerespecteerd te worden door de nieuwkomers in onze gemeente. Wij kunnen hen hierbij helpen door hen in onze taal aan te spreken. De basis van integratie is de taal leren. De gemeentediensten moeten de inwoners ook in het Nederlands aanspreken.

Wanneer handelszaken een Franstalige folder uitgeven, wordt terecht door de gemeente een brief naar de betrokken handelaar gestuurd om er de aandacht op te vestigen dat Nederlands hier de voertaal is en Franstalige folders en opschriften hier niet thuishoren. Dit is vooral in Zellik het geval.

Deze inspanningen kunnen echter alleen resultaten boeken wanneer het bestuur van onze gemeente het goede voorbeeld geeft. Goede Vlamingen in Zellik beklagen zich over het feit dat ze collegeleden Frans horen spreken tegen de uitbater van de Horinck. Wanneer ikzelf naar de handelaars in Zellik ga, gelijk dewelke, word ik steeds geholpen in het Nederlands omdat ik hen in het Nederlands aanpreek.

We vragen als Vlaamse partij dan ook aan de schepenen, die een voorbeeldfunctie hebben, om altijd en overal in Asse Nederlands te spreken en zo de integratie van niet-Vlamingen te stimuleren.

De verfransing van de Rand wordt vooral gespijsd door Vlamingen die de taalwet aan hun laars lappen waardoor vele, gelukkig niet alle, anderstaligen het normaal vinden dat ze in het Frans of Engels  aangesproken worden in Vlaanderen.

 

Marie-Berthe Wyns

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is