Veiliger fuiven door vaste beveiligingsfirma

Op 14 september 2022, over deze onderwerpen: Jeugd & kinderopvang, Jeugd & Onderwijs & deeltijds kunstonderwijs
Johan De Rop

Dat N-VA Asse sterk begaan is met de veiligheid van alle inwoners, is geen nieuws meer. Na een aantal incidenten op fuiven in het voorjaar van 2022, was het nodig om maatregelen te nemen om opnieuw tot een veilig fuifklimaat te komen. Samen met de jeugdraad, N-VA Asse wil immers zo vaak als mogelijk de inwoners bij het beleid betrekken en samen tot oplossingen komen, werd gezocht naar een passend antwoord. Al snel groeide consensus rond het voorstel om voortaan te werken met 1 vaste beveilitingsfirma voor alle jeugdfuiven.

“Het is belangrijk dat jongeren veilig kunnen feesten in Asse en dat ouders hen met een gerust hart naar een fuif kunnen sturen”, zegt N-VA-schepen van jeugd Johan De Rop. “In het voorjaar van 2022 merkten we helaas dat een aantal jongeren met minder goede intenties afzakten naar een aantal fuiven in onze gemeente. Best jammer! We wilden snel ingrijpen en zochten samen met de jeugdraad naar een oplossing ... en die kwam er.“

Binnen onze gemeente wordt er al vele jaren gewerkt met een fuifcharter waarin de regels en verplichtingen staan beschreven die een organisator van een fuif met volgen. In dat charter is reeds een verplichting van het werken met een professionele beveiligingsfirma voorzien in functie van de capaciteit van de fuif. Terwijl elke organisator vroeger kon kiezen welke beveiligingsfirma in te huren, wordt vanaf 1 oktober 2022 slechts met 1 vaste firma gewerkt. Deze werd via een openbare aanbesteding geselecteerd.

“Door met 1 vaste firma te werken, kunnen ‘gekende amokmakers’ beter worden aangepakt. Iemand die al eens betrokken was bij een incident, zal sneller herkend en nauwer in het oog gehouden worden. Bovendien is door met 1 firma te werken ook een vlottere samenwerking met en rapportering naar politie en gemeente mogelijk.” gaat schepen Johan De Rop verder.

“Met de politie is er al een nauwe samenwerking. Dankzij het e-venementenloket zijn ze op de hoogte van elke fuifaanvraag en kunnen ze indien nodig extra patrouilles inzetten. Daarnaast kregen we de politie zover om in de nabije toekomst extra in te zetten op drugscontrole.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is