REFLECTERENDE HUISNUMMERS

Op 10 juni 2018

Is uw huisnummer goed zichtbaar, ook in het donker ? Waarschijnlijk heeft U er nooit echt bij stilgestaan, maar voor de hulpdiensten gaan er niet uitzonderlijk kostbare minuten verloren bij het zoeken naar het juiste adres. In geval van nood kan de tijd die verloren gaat door zoeken naar het juiste adres er net teveel aan zijn, zeker bij slecht weer of in het donker.

Reflecterende huisnummers in onze gemeente

Heel wat steden en gemeenten schakelden al over op reflecterende huisnummers. In sommige gemeenten gebeurt dit door de eigen technische dienst (op de plaats aangeduid door de bewoners mits die conform is aan de voorschriften). Meestal gebeurt de invoering in samenspraak met of op het niveau van de politie- of brandweerzone.

Regelgevend kader

Volgens artikel 135 § 2,1° van de nieuwe gemeentewet is het de autonome bevoegdheid van de gemeente om de huisnummering op haar grondgebied te regelen (een omzendbrief legt wel enkele richtlijnen vast voor een zekere eenvormigheid).

Meestal is dit vastgelegd in een gemeentelijke politieverordening ;
Dit reglement bevat ook voorschriften naar vorm, afmetingen en plaatsing van de huisnummers ;
De gemeente mag bepalingen over de minimale kwaliteit en zichtbaarheid van het huisnummer opnemen in het reglement, zodat de leesbaarheid ook ’s nachts en op lange termijn is gegarandeerd. Het gebrek aan goed zichtbare huisnummering mag als overlast worden opgenomen in de politieverordening (GAS-boete) ;

Heel wat gemeenten bieden bij inschrijving in het bevolkingsregister een huisnummerplaatje aan dat conform is met de vormvoorschriften van het reglement.

De gemeente kan de invoering van reflecterende nummers op verschillende manieren benaderen.

Enerzijds, als de gemeente de actie beperkt tot het aanbieden van nummerplaatjes aan de nieuwe inwoners en voor nieuwbouw woningen :

De (financiële) last voor de gemeente is beperkt tot de aanschaf of het maken van de reflecterende huisnummers ;
Eventueel kan bijkomend een informatiecampagne gevoerd worden over het belang van goed zichtbare huisnummers ;

Anderzijds, als de gemeente de reflecterende huisnummers wil aanbieden aan alle bewoners, op vrijwillige basis :

De gemeente voert een brede informatiecampagne over de beschikbaarheid van de nieuwe huisnummers en over het belang van goed zichtbare huisnummers ;
De gemeente stelt de huisnummers beschikbaar aan het gemeentelijk loket of verdeelt de huisnummers bus per bus zelf (samen met een folder en richtlijnen voor plaatsing) ;

Kostprijs

De kostprijs is vanzelfsprekend sterk afhankelijk van de keuze voor het systeem, de omvang van de informatiecampagne, enz… Een degelijk reflecterend huisnummer bestaat uit een aluminium plaatje met daarover een reflecterende folie met de cijfers. Aan materiaalkost moet op ongeveer 2 euro gerekend worden (mogelijk minder).

Enkele voorbeelden

In de gemeenten Beerse, Lennik, Laakdal, Westerlo, Riemst, Bilzen en Balen werden reeds dergelijke voorstellen gelanceerd.

Voorstel

Leesbare huisnummers zijn een noodzakelijk hulpmiddel voor politie, hulpdiensten, postbodes, pakjesdiensten en bezoekers. Daarom is een huisnummer dat goed zichtbaar is van op de openbare weg ook verplicht.

Niettemin moeten wij vaststellen dat ook in onze gemeente jammer genoeg het huisnummer nog al te vaak slecht zichtbaar is of zelfs ontbreekt. Vooral ’s nachts en bij slecht weer zijn huisnummers niet zelden niet duidelijk leesbaar. Vooral de hulpdiensten maar ook andere mensen rekenen op een goede zichtbaarheid van het huisnummer.

Reflecterende huisnummers kunnen hier een belangrijke hulp zijn. Vertegenwoordigers van hulpdiensten, brandweer- en politiezones hebben al aangegeven vragende partij te zijn. Over gans Vlaanderen zijn er al heel wat steden en gemeenten die reflecterende huisnummers ter beschikking stellen van hun inwoners, die dit nummer kunnen aanbrengen op een goed zichtbare plaats aan de straatkant. Zo’n reflecterend huisnummer kan bestaan uit een stevig aluminium plaatje waarop een reflecterende folie is aangebracht met daarop het huisnummer in een contrasterende kleur (vb, zwarte cijfers op gele achtergrond – wetenschappelijk aangetoond dat dit de beste combinatie is). Deze zijn in het donker goed zichtbaar mits een beetje lichtaanschijning. De meerkost voor de gemeente is beperkt en het voordeel is aanzienlijk.

Daarom vraagt N-VA dat onze gemeente Asse werk maakt van beter zichtbare huisnummers in onze straten.

Concreet stellen wij voor dat aan de nieuwe inwoners en bij nieuwbouwwoningen een reflecterend huisnummerplaatje aanbiedt. Daarnaast wordt aan alle inwoners de mogelijkheid geboden om hun bestaande huisnummer te vervangen of aan te vullen met een reflecterend exemplaar door deze aan te bieden (eventueel tegen de zeer beperkte kostprijs).

Samengevat stellen wij dat :

Goed zichtbare huisnummers belangrijk zijn voor de bereikbaarheid (in de eerste plaats voor de hulpdiensten, maar ook voor postbodes en andere dienstverleners)
Door goed zichtbare huisnummers kostbare tijd kan gewonnen worden in noodsituaties
In onze gemeente Asse nog steeds heel wat woningen en andere gebouwen niet beschikken over goed leesbare huisnummers, vooral niet wanneer het donker is en bij slecht weer en vragen wij daarom dat de gebouwen in onze gemeente Asse worden voorzien van reflecterende huisnummers.

Wij vragen dat het college van burgemeester en schepenen actie onderneemt om dit voorstel praktisch uit te werken en bieden daarvoor ook – mocht dit nodig zijn – uiteraard onze medewerking aan.

 

Namens N-VA

Emiel Saerens, raadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is