U bent hier
N-VA Asse wil gratis security op jongerenfuiven

Vaste securityfirma voor meer veiligheid
“Een paar jaar geleden kozen we als gemeente en met akkoord van de jeugdraad voor het werken met één vaste securityfirma bij jongerenfuiven. Die beslissing kwam er na een aantal onprettige ervaringen met amokmakers. Er was toen sprake van fysiek geweld onder fuifgangers”, start voormalig schepen van jeugd Johan De Rop.
“De verenigingen werkten de voorbije jaren goed samen met die securityfirma. Noemenswaardige problemen blijven uit. Het was dan ook logisch dat de jeugdraad waar alle lokale jeugdverenigingen actief deel van uitmaken, het een goed idee vond om het systeem van één vaste securityfirma verder te zetten.”
Er is echter een ‘maar’ aan dit verhaal. Aan de inschakeling van deze firma hangt ook een kostprijs. Die is bij de nieuwe marktbevraging hoger dan de voorbije jaren. En daar knelt het schoentje voor de jeugdverenigingen.
Jongeren doen geen geld meer op
“We horen bij de jeugdverenigingen dat het organiseren van jongerenfuiven meer en meer een financieel risico betekent. Jongeren doen er nog nauwelijks geld op. De tapkranen staan meer dicht dan dat ze het bier (maar ook frisdarnken) laten vloeien. Een goede zaak qua gezondheidsbeleid misschien, maar voor de organisatoren van jongerenfuiven een serieus probleem. De vaste kosten van zaalhuur, inkleding, muziekinstallatie en DJs zijn er nog steeds. Die kosten zijn zeker niet gedaald”, gaat N-VAer De Rop verder.
“De voorbije jaren werden nog wel een aantal fuiven georganiseerd. Door beroep te doen op de uitdovende pot van Corona-subsidies konden verenigingen verliezen vermijden. Maar die Coronasoubsidies zijn uitdovend en stoppen eind 2025. Als die extra inkomsten wegvallen ontstaat er een probleem.“
Jongeren willen meer fuiven
Uit de grootschalige JONK-bevraging die een paar jaar geleden werd uitgevoerd kwam heel expliciet naar voor dat jongeren graag nog meer fuiven georganiseerd zagen in onze gemeente. Iets wat de gemeentelijke jeugdraad ook niet ontgaan is. Die jeugdraad schreef recent dan ook een advies over de security en de financiële impact die dit heeft. In dat advies benadrukt de jeugdraad die bevinding uit de JONK-bevraging. Evenzeer lieten ze weten dat het steeds moeilijker wordt om jongerenfuiven rendabel te kunnen organiseren. De kost van security is daarbij een extra en niet onbelangrijke financiële last.
Veiligheid is verantwoordelijkheid van overheid
“Wanneer organisaties niet langer rendabele jongerenfuiven kunnen organiseren, zullen net minder tot geen jongerenfuiven worden georganiseerd, wat uiteraard conflicteerd met de noden die naar voor kwamen door de eerdere jongerenbevraging. Daarnaast vinden we dat een overheid ook een verantwoordelijkheid heeft inzake het bewaken en garanderen van de veiligheid”, aldus Johan De Rop.
Securitykost door gemeente gedragen
Het leek N-VA Asse dan ook een evidentie om in te gaan op de vraag van de gemeentelijke jeugdraad en de kosten van security vanuit de gemeente te dragen. Op de gemeenteraad van maandag 20 januari wordt dan ook voorgesteld deze kosten mee op te nemen in het nieuwe meerjarenplan en ze op die manier te verankeren.