Meer opvangplaatsen voor baby’s en peuters

Op 2 november 2022, over deze onderwerpen: Jeugd & kinderopvang
Johan De Rop

Het zal je maar overkomen: een wolk van een baby krijgen en na de bevallingsrust en eventueel extra ouderschapsverlof niet kunnen gaan werken omdat er geen opvang is voor je jonge spruit. Het gebeurt helaas teveel! Daarom werd op initiatief van N-VA Asse ingezet op het creëren van extra opvangplaatsen in de kinderopvang. We merkten immers dat de andere aanbieders niet kunnen of willen inzetten op het substantieel uitbreiden van de capaciteit.

“Samen met de collega’s uit het gemeentebestuur kozen we om zowel in Zellik als in Asse een locatie te voorzien waar telkens 2 samenwerkende onthaalouders aan de slag kunnen. Vanuit de gemeente voorzien we een gebouw conform de noden en eisen en zoeken we telkens 2 onthaalouders die er aan de slag willen gaan. Zo creëren we zowel in Asse als in Zellik 18 plaatsen”, aldus N-VA-schepen van jeugd Johan De Rop.

Samen met N-VA-schepen Katleen Meersseman, bevoegd voor sociale zaken en het Huis van het Kind, zet hij zich achter de noden in de kinderopvang.

“In Asse hebben we een meevaller. Een huis aan de Edingensesteenweg werd door Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) onteigend in de aanloop van het Ring-dossier. Echter gaat het hier vooral over de noodzaak tot gebruik van de tuin. Het pand zelf kan behouden blijven. AWV vroeg de gemeente of we het konden gebruiken. Daar gingen we graag op in, zeker gezien het gaat om een kosteloos gebruik”, gaat Johan De Rop verder.

Binnenkort starten de verbouwingswerken om het pand geschikt te maken voor kinderopvang. De meeste van deze werken wordt uitgevoerd door de gemeentelijke diensten zelf. Ondertussen wordt ook actief gezocht naar 2 onthaalouders om zodra het pand klaar is, aan de slag te gaan.

“Maar ook in Zellik zijn er concrete plannen. Al zal het daar wat langer duren. In de plannen voor het nieuwe schoolgebouw dat voor extra capaciteit in ons lager onderwijs in Zellik moet zorgen, werd ook een afzonderlijke ruimte voorzien voor samenwerkende onthaalouders. Opnieuw zoals in Asse, goed voor 18 opvangplaatsen.”

Op deze manier probeert N-VA Asse meer kinderopvang te voorzien. “Uiteraard blijven we en de gemeentelijke diensten in contact met de andere partners in kinderopvang en blijven we hen stimuleren om ook extra capaciteit te voorzien. De nood blijft immers groter dan de plaatsen die we nu extra voorzien. Maar zoals mens zegt: alle beetjes helpen!” besluit de N-VA-schepen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is