Asse en hele Vlaamse rand ondergefinancierd

Op 16 februari 2021, over deze onderwerpen: Vlaams beleid
Johan De Rop

In een artikel uit het Nieuwsblad van maandag 15 februari was ook visueel pijnlijk te zien hoe de gemeenten van de Vlaamse rand sterk onderbedeeld zijn wat betreft Vlaamse middelen. 

“Op één uitzondering na, zit de hele Vlaamse rand in de groep van gemeenten met de laagste betoelaging. Onze inwoners zijn dus in de ogen van de Vlaamse overheid ‘minder waard’. God mag weten om welke reden dit is. Je krijgt dat aan een redelijk mens niet uitgelegd. De uitdagingen in de Vlaamse rand zijn niet min. En dat kan niemand, zeker niet in politiek Vlaanderen, ontkennen. Ook Asse krijgt vanuit Vlaanderen veel te weinig geld”, aldus N-VAer Johan De Rop die ook voorzitter van de Assese gemeenteraad is.

 

Mede omdat het zich in de steek gelaten voelen om deze systematische onderfinanciering effectief aan te pakken, zegde het gemeentebestuur van Asse vorig jaar het lidmaatschap bij VVSG op. "Dat was wat ons betreft meer dan symbolisch. We roepen trouwens andere gemeente op om een gelijkaardig signaal te geven. Maar nog meer roepen we VVSG, de Vlaamse regering en het Vlaams parlement op om de noden van de gemeenten in de Vlaamse rand te erkennen en daar vooral de nodige middelen tegenover te zetten”, gaat N-VA-er De Rop verder. Recent werd het Randfonds uitgebreid. Maar die middelen volstaan niet.“Het is niet door nog wat geld richting vzw De Rand te sturen of een paar honderd duizend euro aan Rand-subsidies te geven dat de situatie opgelost raakt. Zeker geen slecht woord over vzw De Rand en zijn werking. Ook zij vechten met het probleem van de onderfinanciering en doen hun stinkende best. We willen dat het hele systeem van financiering van Vlaamse steden en gemeenten herbekeken wordt en dat het vooral ‘eerlijker’ wordt. Geld overeenkomstig de concrete noden met veel meer dan nu objectieve en actuele parameters. 

 

N-VA Asse roept de burgemeesters uit het Toekomstforum op dit bovenaan de politieke agenda te zetten en houden en vraagt dat ook aan de lokale parlementsleden, in het bijzonder Inez De Coninck in het Vlaams en Sigrid Goethals in het federale parlement … tot wanneer een veel billijkere verdeling van de Vlaamse middelen een feit is.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is