Antwoord op de klimaatmarsen, overal ter wereld…

Op 17 maart 2019, over deze onderwerpen: Leefmilieu & Landbouw

OPEN BRIEF

Antwoord op de klimaatmarsen, overal ter wereld…

 

Beste jongeren,

Jullie waren op 15 maart massaal aanwezig op de klimaatmars.  Het is fijn om jullie engagement te zien. Regen en wind hielden jullie niet tegen. Er staat dan ook veel op het spel, stilaan krijgen jullie de wereld doorgespeeld via jullie ouders, en jullie willen ze graag ook op een propere manier kunnen doorgeven aan jullie kinderen.

Om dat te bereiken, moet er heel wat gebeuren. Terecht spreken jullie politici aan op hun verantwoordelijkheid. Niet alleen de parlementen, maar ook lokale politicie kunnen en moeten maatregelen nemen. Dat is onze taak. Nu jullie de politiek duidelijk aangesproken hebben, is het tijd voor actie. Ook van jullie kant …

De drukke N9 in Asse was vrijdagnamiddag volledig ingenomen door voetgangers, betogers. Als we nu eens elke dag allemaal met evenveel enthousiasme als vorige vrijdag met de fiets naar school gaan?! Zo hebben we elke dag opnieuw weer een klimaatmars. Doen jullie mee?

Maar er moet eerst en vooral veel gepraat worden. We vragen jullie uitdrukkelijk: ‘praat met jullie ouders, leerkrachten, klasgenoten en vrienden’. Nog niet iedereen is er van overtuigd dat we ons in de toekomst anders zullen moeten verplaatsen. Willen jullie ook anders gaan wonen? Deze discussie moet dag na dag, uur na uur opnieuw gevoerd worden. De overgang naar een klimaatvriendelijke wereld zal een traject zijn waarbij veel mensen moeten overtuigd worden. Jullie zullen bij ons een partner vinden, maar wij hopen ook op engagement van jullie kant.

Jullie hebben nu gezegd ‘dat’ er iets moet gebeuren, maar we willen van jullie ook graag horen ‘wat’ er moet gebeuren. Na de klimaatmars keert iedereen weer terug naar de eigen school. We willen dat jullie, samen met leerlingen en leerkrachten, concrete voorstellen doen. We willen graag komen luisteren naar die voorstellen. Wees heel concreet. Zeg ons waar er een extra fietspad, een nieuw stuk groen moet komen.
Maar wees ook zelf consequent. We willen geen jeugd die de verantwoordelijkheid afschuift op de volwassenen of de politiek. We willen jongeren die zelf het heft in handen nemen. We willen samenwerken vanuit een echt en gemeend engagement. Zijn jullie bereid om met de fiets naar school te gaan? Ook als het regent? Afgezet worden voor de schoolpoort is misschien niet meer van deze tijd, beseffen jullie dat?  Doen jullie mee met de zwerfvuilactie, we mogen het hopen? Weten jullie dat door sommige klimaatmaatregelen jullie een stuk aan comfort zullen inboeten?

Het moment is aangebroken, nu moet er iets veranderen. Die verandering zal veel durf vragen. Je mag van ons niet vragen om de zaak alleen op te lossen. Grijpen jullie deze uitgestoken hand? Mogen we op jullie rekenen? Gaan jullie nog veel van jullie laten horen? En, gaan jullie vooral mee het goede voorbeeld geven? 
In dat geval “een dikke dankjewel”. We zien jullie terug in een andere, mooiere wereld. Een wereld die je zelf in handen hebt. Dat kan een fantastisch traject worden. In Asse verstaan we elkaar, zeker als het over het klimaat gaat!

 

Tot gauw,

Joris Van den Cruijce & Johan De Rop

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is