CD&V/N-VA kartel – Persconferentie 7 juni 2011

Op 15 juni 2011

CD&V/N-VA bewijst dat in economisch mindere tijden een gezond financieel beleid hand in hand gaat met tal van realisaties én een begrotingsoverschot.

 

Vanaf ons aantreden tot de huidige bestuursmeerderheid in 2007 heeft het CD&V/N-VA kartel altijd gesteld dat het ontwikkelen en realiseren van een strategische visie voor onze gemeente, met kleine en grotere verwezenlijkingen, geen financiële strop mag betekenen voor deze of komende generaties.

De afgelopen 4 jaren werd er, keer op keer tijdens de opmaak van de begroting voor de gewone en buitengewone diensten, in hoofdzaak aandacht besteed aan structurele besparingen zonder te beknibbelen op de dienstverlening, de infrastructuur vernieuwing- of uitbreidingsprojecten en op de minder zichtbare doch continue onderhoudswerken en efficiëntie verbeteringen.

We kozen en kiezen niet voor de gemakkelijkste weg door aan alle Assenaren meer belastingen te gaan vragen. Met een aanvullende persoonlijke belastingsbijdrage van slechts 6% en een onroerende voorheffing van 950 opcentiemen blijft Asse nog steeds ver onder het Vlaams gemiddelde.

We opteren voor de weg van de structurele en recurrente besparingen op de jaarlijkse werkingskosten en een verhoging van de efficiëntie van ons gemeentelijk apparaat. Voor de gemeenterekening 2010 heeft deze aanpak geresulteerd in een positief resultaat van ruim 2 miljoen euro (2.286.876 €).

Een bloemlezing:

  • De personeelskosten worden onder controle gehouden niettegenstaande verscheidene indexeringen, het invoeren van een genereuze RechtsPositieRegeling voor het gemeentepersoneel en de modernisering van het ambtenarenapparaat.
  • Ruim 1 miljoen € bespaard op de werkingskosten in 2010 door een permanente aandacht voor efficiëntie en alledaagse besparingen (vele kleintjes maken één groot)
  • De schuld uitgaven bedragen om en bij de 4 miljoen € wat slechts 10% bedraagt van de totale uitgaven van de gemeente. (40,7 miljoen €)
  • De APB en OV zijn goed voor samen 17 miljoen € aan inkomsten (1 miljoen € meer dan begroot). Het groeiend inwonersaantal (meer dan 30.000 op dit ogenblik) heeft hier een positief effect op.

 

Voor de buitengewone dienst (investeringen) werd in 2010 voor 11,6 miljoen € werken of aankopen vastgelegd. Ten opzichte van het oorspronkelijk gebudgetteerde, betekent dit een realisatiegraad van 69%. In een ver verleden - waar dit ruim onder de 50% bleef – is het ooit wel anders geweest.

  • Wegenwerken (incl asfalteren en voetpaden): 1,210 miljoen €
  • Brandweer: 724 k€
  • Netheid: 286 k€
  • Een vervroegde aflossing met eigen middelen voor de lening van de bibliotheek

U herinnert zich zeker nog dat wij ook onder onze leiding een 6 tal jaren geleden hebben beslist om een Autonoom Gemeentebedrijf op te richten. Dit bedrijf had tot doel om een financieel fiscale optimalisatie door te voeren én een betere en efficiëntere dienstverlening te kunnen verzorgen:

Op vandaag betekent dit concreet een verlichting van de gemeentefinanciën met:

  • 2007: 880.000 € voor de bouw van het nieuwe zwembad
  • 2010: 960.000 € voor de realisatie van de nieuwe bibliotheek
  • 2007-2010: besparing op de werkingskosten van 128.000 €
  • Nog te realiseren:
    • 2 miljoen € voor de bouw van de nieuwe cultuurzaal
    • 0,5 miljoen € voor de bouw van de nieuwe jeugdzaal op Asphaltco
    • Vanaf 2013 een jaarlijkse besparing van om en bij de 200.000 € op de werkingskosten.

 

Het Asses CD&V/N-VA kartel heeft ruimschoots bewezen dat een streng financieel beleid met het accent op permanente besparingen perfect samen gaat met een daadkrachtig bestuur waarbij de verbeteringen aan of uitbreidingen van onze infrastructuren niet moeten inboeten maar wel degelijk een prioriteit kunnen zijn om zo onze gemeente modern en toekomstgericht uit te bouwen.

 

Namens  CD&V/N-VA,

Stef Stiers                                           Jan Verbiest

CD&V Voorzitter                                N-VA Voorzitter

 

Koen Van Elsen                                  Etienne Keymolen     

Burgemeester                                    Schepen Financiën

 

Jan De Backer                                    Peter Verbiest           

Voorzitter AGA                                   Voorzitter Commissie Financiën      

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is