Sigrid Goethals:"Verbetering van veiligheid en doorstroming wijk Tenberg"

Op 25 januari 2016, over deze onderwerpen: Interpellaties
Sigrid GoethalsS

Verbetering van veiligheid en doorstroming wijk Tenberg

Sinds het invoeren van het éénrichtingsverkeer langs de Bergestraat tussen zeven en halfnegen ‘s ochtends is de verkeerschaos er op sommige dagen niet meer onder controle te krijgen. De frustraties van alle weggebruikers - ook fietsers en voetgangers - neemt toe. Sommige weggebruikers reageren zelfs ronduit onverdraagzaam! Om de algemene veiligheid in het verkeer voor iedereen te vergroten, zijn er dan ook dringend een paar nieuwe maatregelen nodig.Omdat automobilisten zo snel mogelijk door ‘de vertraging’ van de Petrus Ascanusstraat willen geraken, neemt de snelheid van de auto’s in de aanvoerende straten toe vanaf de Belvedère, met als gevolg dat het hoogste stuk van de Pastinakenstraat gebruikt wordt als een snelweg. Snelheidsremmende maatregelen, zoals het plaatsen van bloembakken en schilderen van alternerende parkeerstroken zouden hier geen overbodige luxe zijn.Bij het begin van het nieuwe gedeelte van de Pastinakenstraat zou het wenselijk zijn een verkeersbord te plaatsen dat een snelheidsbeperking oplegt tot 30 kilometer per uur, want het overgrote deel van de autobestuurders weet niet hoe men zich in een fietsstraat moet gedragen, laat staan tegen welke snelheid er mag gereden worden. Vandaag kunnen en durven fietsers niet op de rijweg zonder hun leven op het spel te 

zetten. Dat probleem heb ik al eens eerder aangekaart, maar tot op heden kreeg ik geen antwoord. Het zou ook handig zijn een wegmarkering aan te brengen om aan te geven waar fietsers, dan wel auto’s moeten rijden en waar het voetpad begint en eindigt. Volgens het verkeersreglement betekent een rode strook op de weg dat die strook voor fietsers voorbehouden is. De toestand ter plaatse is hier zeer verwarrend. Ook dat probleem had ik al eerder besproken met de dienst mobiliteit. Helaas kreeg ik tot hiertoe opnieuw geen antwoord. Om het autoverkeer vanuit de Petrus Ascanusstraat sneller op de Brusselse- steenweg te krijgen, zou het wenselijk zijn na de spooroverweg bij het einde van de straat voorsorteerstroken te schilderen. Twee eenvoudige richtingspijlen op het asfalt schilderen en een verkeersbord plaatsen, zijn eenvoudige en goedkope aanpassingen die een hoop frustraties zouden wegwerken. Voertuigen die stilstaan met draaiende motoren betekenen meer CO2 uitstoot, meer fijn stof….

Ik pleit voor meer veiligheid en een betere doorstroming in het belang van de alle mensen die onder weg zijn in die omgeving.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is