Sigrid Goethals:"Sterretjesweide"

Op 22 februari 2016, over deze onderwerpen: Interpellaties
Sigrid Goethals

Sterretjesweide 

Een sterretjesweide is een plaatsje op het kerkhof dat speciaal gereserveerd is om levenloos geboren kinderen te herdenken. Een waardige plek voor kindjes die nooit het licht hebben gezien maar wel in het hart van de ouders zitten.

Die kinderen, aan wie volgens de huidige wetgeving geen naam kan toegekend worden, worden begraven op een dergelijke sterretjesweide.

Op een sterretjesweide kunnen ouders dan hun doodgeboren kindje een persoonlijk graf geven. Dit als teken van respect voor het ongeboren leven en als erkenning van het verdriet van de ouders.

Er worden in een aantal gemeenten al heel wat initiatieven genomen om dergelijke plekjes in te richten. De gemeente Asse blijft volgens onze informatie achterwege. N-VA Asse vraagt daarom de inrichting van een sterretjesweide op de verschillende gemeentelijke kerkhoven.  om zo te denken aan de mensen voor wie dergelijke initiatief een enorme troost zou kunnen betekenen.

“In zulke situaties is een nood voor aan een blijvend aandenken. De bedoeling is dat de ouders van doodgeboren kindjes, ongeacht de zwangerschapsduur en met alle respect afscheid kunnen nemen”, verduidelijkt Sigrid Goethals, raadslid N-VA, die het voorstel op de agenda van de gemeenteraad plaatste.

“We willen dat naast het creëren van de sterretjesweide ook een informatiecampagne wordt gestart. We willen dat via de gemeentelijke infokanalen, via huisartsen en begrafenisondernemers de inwoners van onze gemeente goed worden geïnformeerd over de nieuwe mogelijkheid”, gaat Sigrid verder.

“Een campagne, die duidelijk maakt dat nu ook de mogelijkheid bestaat om op een humane, respectvolle manier afscheid te nemen van elk overleden kindje, hoe oud het kindje of foetus moge zijn en deze ook zo te begraven of te cremeren.”

Eind vorig jaar keurde de gemeenteraad een uitbreiding van het kerkhof van Asse goed. Volgens N-VA is daar dus reeds beschikbare ruimte. Maar ook op andere kerkhoven in onze grote gemeente dient bekeken te worden of en op welke manier een de sterretjesweide er een plaatsje kan krijgen.

Voor meer info over dit onderwerp, contacteer:

Sigrid Goethals

0479 33 46 77

sigrid.goethals [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is