Parkeerproblematiek langparkerende vrachtwagens langs N9

Op 7 juni 2018, over deze onderwerpen: Interpellaties
parkeerprobleem vrachtwagens in Asse

Het langparkeren van vrachtwagens is al enige tijd een probleem in onze gemeente. Nu duidelijk is dat de Syntra-vrachtwagenparking aan de industriezone van Mollem binnenkort wordt opgedoekt, zullen deze problemen in de toekomst alleen maar toenemen. Actie vanuit de gemeente is nodig.

N-VA-gemeenteraadslid Johan De Rop zette de toenemende parkeerproblemen met langparkerende vrachtwagens in Asse op de politieke agenda.

“Meer en meer zien we vrachtwagenchauffeurs van verschillende nationaliteiten aan de kant van de N9 overnachten. Ze laten daarbij vaak 'niet zo hygiënische sporen' achter en doen er aan sluikstorten. Bovendien zorgen de vrachtwagens voor problemen qua zichtbaarheid voor bewoners die hun eigendom willen verlaten en voor gebruikers van nabijgelegen kruispunten”, schetst Johan De Rop.

Acties op korte en middellange termijn

Er zijn duidelijke regels rond het langparkeren. Bovendien bestaan er in ons land ook een aantal goed uitgeruste parkings waar de chauffeurs in veilige en goede omstandigheden kunnen overnachten. “Maar de chauffeurs ‘met vreemde nummerplaat’ maken daar blijkbaar nauwelijks gebruik van. Die parkings zijn immers betalend. Mogelijk strijken ze de door hun werkgever uitgekeerde kostenvergoeding hiervoor zelf op maar zetten zich her en der langs de baan” vertelde Burgemeester Van Elsen. “Ook kunnen we ze niet zo eenvoudig beboeten. Als ze zich een meter vooruit zetten, mogen ze opnieuw 24u stilstaan.”

Toch vraagt raadslid De Rop inzet van gemeenschapswachten, zeker om via de GAS-boetes voor sluikstortingen de hinder die de langparkeerders opleveren, in te perken.

“Van het gemeentebestuur verwachten we ook meer sturende maatregelen. Zo kunnen er op de parkeerstroken op geregelde afstanden obstakels worden geplaatst waardoor er geen vrachtwagens meer kunnen parkeren. Ook moet het wegvallen van de parkeercapaciteit van de Syntra-parking opgevangen worden of moet hier minstens een alternatief antwoord voor worden bedacht”, aldus Johan De Rop.

Burgemeester Van Elsen liet weten dat de gemeente van Agentschap Wegen en Verkeer voorlopig geen obstakels mag zetten langs de N9. Bij de herinrichting van de N9 van Vaal tot Langestraat zal hier wel rekening mee gehouden worden. Deze herinrichting is voor 2019 gepland. Ook liet de burgemeester weten dat men voor het wegvallen van de capaciteit van parking Syntra aan het uitkijken is naar een ander terrein in industriezone Mollem.

 

Wordt dus zeker vervolgd!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is