Nieuwe straten krijgen Vlaamse namen

Op 21 januari 2011

De nieuwe grote verkaveling Cruyscouter in Walfergem krijgt wellicht vier 'Vlaamsgezinde' straatnamen.

Asse overweegt om de vier straten in de toekomstige verkaveling langs de Bergestraat en de Kruiskouter namen te geven met een duidelijk Vlaamse inslag. De voorstellen die op tafel liggen zijn Guldensporenstraat, 11-julistraat, Groeningenkouter en Vlamingenstraat.

Asse maakt al sinds de fusie bij het geven van nieuwe straatnamen consequent gebruik van toponiemen. Onder meer raadslid Miel Saerens (N-VA) is al jaren vragende partij naar een straatnaam die het Vlaamse karakter van de gemeente beklemtoont. Hij stemde dan ook al jarenlang tegen telkens een nieuwe straatnaam op een toponiem was gebaseerd.

Maandagavond dacht oppositieraadslid Johan De Rop (Samen) het gras van voor de voeten van Saerens te maaien toen de nieuwe straatnaam voor de verkaveling in de Theodoor Coppensstraat in Zellik ter sprake kwam. Die straat krijgt de naam Ten Borre. Toen De Rop Guldensporenstraat als alternatief voorstelde, antwoordde schepen Geert Heyvaert (CD&V) verrassend dat 'die naam al is voorbehouden voor een andere nieuwe straat'. Wellicht komen de straatnamen voor de verkaveling Cruyscouter volgende maand op de gemeenteraad. De namen moeten eerst nog voor advies naar de cultuurraad.

'Het college liet Miel Saerens voor deze speciale gelegenheid een werkgroep samenstellen. Hij betrok daar ook de cultuurraad bij', zegt schepen Heyvaert. 'We zien die Vlaamse straatnamen in het kader van de campagne In Asse verstaan we mekaar. Dat is een positieve actie waarin we ons opstellen als een gastvrije gemeente, maar tegelijk duidelijk het Nederlandstalige karakter ervan willen benadrukken.'

De verkaveling Cruyscouter omvat 88woningen (eerste fase 28 huizen). (rds)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is