Meer blauw op straat en aandacht voor inbraakpreventie dank zij N-VA!

Op 8 februari 2014

Meer blauw op straat en aandacht voor inbraakpreventie dankzij N-VA!

Maandag 3 februari werd opnieuw duidelijk dat N-VA Asse ook vanuit de oppositie kan wegen op het gemeentelijke beleid. Die maandag kondigde korpschef Tirez van de politiezone aan dat dit jaar zal ingezet worden op een verhoging van het aantal patrouilles tijdens de nacht en het weekend. Ook de preventie, die specifiek gericht is op woninginbraken, wordt uitgebreid. Kurt Tirez vertelde een en ander tijdens de vergadering van de politieraad.

N-VA raadslid Johan De Rop had die 2 maatregelen samen met nog 3 andere al in oktober gevraagd. Ook recent verschenen cijfers rond woninginbraken, bevestigden dat de maatregelen nodig zijn.

Inbraakcijfer is historisch hoog.

 

“Na de zomer stelde ik 5 concrete maatregelen voor als antwoord op de heersende inbraakgolf in onze gemeente. Aanvankelijk kregen we nul op het rekest”, begint N-VA-er De Rop. “De inbraakplaag zou ‘voorbij’ geweest zijn, de politie had alles onder controle en deed wat ze kon! Begin dit jaar kwamen dan de naakte inbraakcijfers. Daaruit bleek toch dat specifieke en extra acties nodig waren. Gewoon voortdoen bleek duidelijk geen optie.”

In 2013 werden in Asse alleen al 224 effectieve woninginbraken genoteerd met daar bovenop nog 148 pogingen tot inbraak. Dat wil zeggen dat in zo’n 2% van de woningen en appartementen effectief is ingebroken.

 “Omdat het verzekeren van de veiligheid een basistaak is van een overheid, moest er wel iets gebeuren. Ik ben dan ook zeer tevreden dat er nu wordt aangekondigd dat een aantal van onze voorstellen worden uitgevoerd. Er komen dus meer inspanningen om woninginbraken tegen te gaan en de politie stuurt meer patrouilles op pad tijdens de nacht en het weekend. Door het verhogen van de patrouilles hopen we dat ook de pakkans stijgt”,licht Johan De Rop toe.

 En nu nog vervolgen?

Die pakkans is echter maar één deel van het verhaal. Eens de daders zijn geklist, moeten ze nog voor de rechter worden gebracht. Het valt nog af te wachten of de ontdubbeling van het gerechtelijk arrondissement en het verhuizen van het parket naar Asse hier enig soelaas zullen brengen.

“Op dit moment zijn er nogal wat ontgoochelde politiemensen. Zij vinden terecht dat een degelijke vervolging van de misdadigers ontbreekt. Wanneer daders worden opgepakt, lopen ze binnen de kortste keren weer op vrije voeten. Voor heel wat agenten lijkt het dweilen met de kraan open. Maar dàt is echter deels een federale materie en deels in handen van de ‘onafhankelijke’ rechterlijke macht”, besluit raadslid De Rop namens N-VA Asse.


Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is