Betaalbare bouwgrond voor Assenaren!

Op 29 december 2015
verkaveling OCMW grond

Betaalbare bouwgrond voor Assenaren

N-VA Asse wil jonge mensen uit Asse meer kansen geven op een eigen stek in de gemeente. De partij wil dat realiseren door gemeentelijke en OCMW-grond in de toekomst met een toewijzingsreglement te verkopen. Kopers met een aantoonbare band met Asse zouden voorrang moeten krijgen.

Asse is een gezellige gemeente goed gelegen in de Vlaamse rand met een ruim aanbod aan openbaar vervoer. Maar, dat heeft ook een keerzijde: de woningprijzen swingen er de pan uit. Jonge inwoners moeten hun dromen en plannen om zich in Asse te kunnen vestigen steeds vaker opbergen. Omdat jonge mensen niet in de buurt van hun ouders en familie kunnen blijven wonen, verdwijnt een stabiel sociaal weefsel.

Eén van de belangrijke peilers in het verkiezingsprogramma van N-VA Asse was betaalbaar wonen in eigen streek. De N-VA-fractie voegt nu de daad bij het woord en vraagt de andere politieke partijen om bij de verkoop van patrimonium af te stappen van het principe van de openbare verkoop. Dat principe zou moeten vervangen worden door een onderhandse verkoop met een toewijzingsreglement.

Op 20 oktober verkocht het OCMW van Asse nog grond in de verkaveling  “Veegang-Kelestraat”. Er was nauwelijks belangstelling voor die openbare verkoop. Die lauwe reactie speelde in de kaart van een projectontwikkelaar. Die plaatste een bod op alle loten samen.

“Volgens ons kan en moet dat anders. In principe zal een openbaar bestuur altijd ervoor kiezen om openbaar te verkopen, omdat dat doorgaans de beste verkoopprijs oplevert. Maar, van dat principe kan afgeweken worden door de grond tegen een vastgestelde prijs te verkopen en met een toewijzingsreglement voorrang te geven aan kandidaten uit eigen streek.

Dat is duidelijk een sociale maatregel. Assenaren krijgen immers niet alleen voorrang bij de aankoop van gemeentelijke of OCMW-grond, maar ze kunnen die ook kopen tegen een betaalbare prijs. Daarenboven houden we onze gemeente op die manier ook Vlaams!

N-VA Asse vindt dat bij de verkoop van de grond langs de Veegang en de Kelestraat een mooie kans is verkwanseld.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is