Een fietssnelweg van Brussel tot Aalst !

Op 25 mei 2015

Een fietssnelweg van Brussel tot Aalst?

Nadat de OMA-fietsroute deels afgevoerd werd, nam provincieraadslid Joris Van den Cruijce een nieuw initiatief om een lange-afstandsfietsroute op het getouw te zetten in onze regio.  Het zwakke punt van de OMA-fietsroute was namelijk dat ze geen verbinding vormde tussen 2 centrumsteden.  Daarom werd afgesproken om met de gemeenten Asse, Merchtem, Opwijk en Aalst een IGBC (intergemeentelijke begeleidingscommissie) op te richten, met als einddoel een fietssnelweg van Brussel tot Aalst.

Vandaag is alleen de fietsverbinding tussen Brussel en Asse erkend als fietssnelweg. Dankzij deze erkenning kan het traject tussen Brussel en Asse rekenen op meer middelen. Het tracé over Opwijk en Merchtem geniet minder subsidie. “Eén van de grote reden is het inwonersaantal van Opwijk en Merchtem”, zegt Johan Deleu, schepen van mobiliteit in Opwijk. “Er zijn te weinig potentiële gebruikers van de fietsverbinding om extra middelen voor Opwijk en Merchtem te rechtvaardigen”.

Over de gemeentegrenzen heen zochten enkele enthousiastelingen naar een oplossing. “We willen de fietsverbinding laten doorlopen tot in Aalst”, legt Inez De Coninck uit. “Op die manier komt er een duurzame fietslink tussen twee steden met veel inwoners en veel potentiële gebruikers. Dat hele traject kan dan integraal erkend worden als fietssnelweg, ten voordele van alle gemeenten langs het traject”.

Een verlenging van de OMA-route tot in Aalst kan relatief eenvoudig. Tussen Opwijk en Aalst loopt nu al de Leirekensroute, een goede fietsverbinding. De OMA-route via de Leirekensroute doortrekken tot in Aalst zorgt voor een goede fietsverbinding tussen Aalst en Brussel, maar ook tussen Brussel en Dendermonde (via de N47), tussen Asse en Londerzeel en ga zo maar door. “Deze doortrekking zorgt in één klap voor een aanzienlijke uitbreiding van het fietsnetwerk in onze regio”, aldus Joris Van den Cruijce. Het Vlaams Gewest is ondertussen begonnen aan de ondertunneling van de Leirekensroute onder de N47, wat een grote verbetering betekent voor de veiligheid van de fietsers.

De gemeente Opwijk heeft nu het concrete initiatief genomen om alle betrokken gemeenten (Asse, Merchtem, Aalst en Opwijk) samen te brengen in een intergemeentelijke begeleidingscommissie (IGBC). Deze commissie kan dan een gezamenlijk tracé bepalen en daarmee naar de hogere overheid stappen. De Stad Aalst heeft reeds laten weten dat ze het idee ziet zitten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 Joris Van den Cruijce (provincieraadslid), Inez De Coninck (schepen ruimtelijke ordening - Opwijk) en Johan Deleu (schepen mobiliteit - Opwijk)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is